София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Около милион в Лондон казаха не на Brexit

Искат нов референдум за излизане от ЕС

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Близо  един милион души от Великобритания, но и от цяла Европа наводниха снощи улиците на Лондон, за да кажат своето твърдо "не" на излизането на страната от Европейския съюз.
 
Искането на протестиращите са за провеждане на нов референдум по въпроса, резултатът, от който да бъде приет като окончателен. Британският премиер Тереза Мей обаче определи подобни желания като нереалистични.
Протестното шествие беше озаглавено "Поход на бъдещето", като според организаторите единственият начин бъдещето на Обединеното кралство да бъде светло, е ако то остане част от европейската общност. 
 
Присъствали на протеста българи разказват, че центърът на Лондон буквално е препълнен, като участващите едва са успявали да развяват носените знамена. 
 
Освен обикновени граждани, сред множеството имаше и редица политици, между които и кметът на Лондон  Садик Хан, който обяви  след края на шествието в профила си в Туитър, че е станал част от исторически момент за английската  демокрация.
 
Протестът е подкрепян и от британският вестник "Индипендънт", в чиято онлайн петиция за втори референдум за Брекзит са се подписали над 900 000 човека.
 
Припомняме, че на референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз, проведен през 2016-та година, Brexit победи с 21.89% срещу 48.11, обявили се оставане на страната в Общността. Това недвусмислено показва общественото разделение по темата, като според британските социолози през последната година и половина има малка промяна в нагласите, като те са в посока на оставане на Обединеното кралство в общността. Вариант, който според управляващите е невъзможен.