София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Окончателно: Ценко Чоков не е кмет

ВАС прекрати пълномощията му като кмет на Галиче

6 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Върховният административен съд (ВАС) прекрати окончателно пълномощията на Ценко Чоков като кмет на врачанското село Галиче. Съдебният състав с председател Румяна Монова постанови, че той повече не може да заема поста, като така остави в сила решение на Административния съд във Враца. Той пък потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина за прекратяване на мандата на Чоков от 6 октомври 2017 г.
Самият Чоков е в ареста от май 2016 г., когато беше задържан и обвинен като ръководил на организирана престъпна група за рекет, лихварство, побоища и палежи. Позовавайки се на Закона за местното самоуправление местната администрация (ЗМСМА), който предвижда предсрочно прекратяване на пълномощията на кмет, ако той за повече от месец отсъства неоснователно от работа, избирателната комисия сложи край на мандата му.
Той обаче обжалва с аргумента, че не изпълнява задълженията си не по своя воля, освен това за времето на отсъствието си ползвал полагаем платен и неплатен годишен отпуск.
ВАС не е обсъждал тези възражения, тъй като по тях е водено друго дело.
Магистратите обаче отхвърлят друго искане на Чоков – че „може да бъде изменена мярката за неотклонение в по-лека” и това „би му дало възможност отново да изпълнява задълженията си като кмет“. Според върховните съдии това твърдение обаче почива на хипотеза, неотносима към спора.
Ценко Чоков е в ареста заедно с един от синовете си - Мартин, който е обвинен като участник в престъпната група.