София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОЛАФ иска достъп до банкови сметки и ДДС

Цветан Цветанов е избран за член на управителния съвет на Европол

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ОЛАФ ще иска от страните-членки от Европейския съюз да предоставят информация за банкови сметки, физически достъп за претърсване на „горещи точки“, както и данни, свързани с ДДС. Това съобщи генералният директор на Агенцията  Виле Итала вчера по време на срещата си в Брюксел с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 
 
По думите на Итала, моментът за такава промяна, разширяваща правомощията на ОЛАФ, е изключително подходящ, с оглед създаването на новата Европейска прокуратура. Част от предложенията е и да се направят промени в националните законодателства, с цел съдилищата на страните-членки да приемат, данните, събрани от ОЛАФ като допустими доказателства в процесите.
 
По време на срещата Цветанов е заявил, че през 2012 г. благодарение на ангажимента на българските институции са разширени административните правомощия на Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС) за разследване на нередности, засягащи финансовите интереси на ЕС. На свой ред Виле Итала е отбелязал, че през всичките тези години доверието между България и ОЛАФ е надграждано и в момента страната ни се разглежда като един от добрите и искрени партньори на ОЛАФ, като участва активно в проверки и разследвания.
 
В същото време, днес Цветан  Цветанов беше избран за постоянен представител в Управителния съвет на Европол на Съвместната група за парламентарен контрол на агенцията (СГПК). Позицията дава възможност за упражняването на контролните и надзорни функции на агенцията, като осигурява връзката между националните парламенти на държавите-членки, Европейския парламент и Управителния съвет на Европол. 
 
Мандатът на Цветанов стартира във вторник. Той ще представлява в Управителния съвет на Европол контролната група, която се състои от четиричленни делегации от националните парламенти на държавите, участващи в Европол, както и делегация от 16 члена на Европейския парламент, с водещата роля на Комисията по граждански свободи.