София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оланд и Меркел осъдиха изявленията на Анкара, че са „нацисти“

Ердоган сравни политиката на Берлин с „действията на нацистите в миналото“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Франция Франсоа Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел определиха като недопустими агресивните изявления на турските власти срещу Германия и други европейски страни, се казва в комюнике от Елисейския дворец.

"Президентът на Републиката и канцлерът смятат, че сравненията с нацизъм и агресивни названия по адрес на Германия и други страни от ЕС са недопустими“, се казва в заявлението.

След обсъждането на събитията Оланд и Меркел достигнали до извода за организирането на мероприятия с участието на турски политици във Франция или Германия, но това трябва да се извърши според законодателството, в условията на пълна прозрачност и установяване на законовия срок.

Отношенията между Берлин и Анкара се обостриха след ареста на немския журналист от турски произход Дениз Юзджел в Истанбул. Той е заподозрян от турските власти в „участие в терористична организация, неправомерно използване на данни и пропагандиране на тероризъм“.

По-рано президентът на Турция Таийп Ердоган сравни сегашната политика на Берлин с „действията на нацистите в миналото“, с което предизвика сериозно недоволство от ФРГ.