София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Омбудсманът иска Закон за личния фалит

България е единствената страна в ЕС, в която такъв няма

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Ако човек внезапно остане без работа или се разболее, той не може да се справя с вноските по кредита си. Към момента около един милион българи имат проблеми с плащането на сметките си, но не всички те са със свръхзадължения”, това заяви  омбудсманът Мая Манолова  в интервю пред Нова телевизия.
 
Според нея трябва да има опция за обявяване на личен фалит от граждани, които са изтеглели кредит, но по някаква сериозна причина не могат да го изплащат. Липсата та на подобен вариант, водела тези лица в сивата икономика, категорична беше Манолова.
 
Предложението й да има индивидуален подход към всеки длъжник, като след преценка на финансовото му състояние, той да може да се споразумение с кредитора си  за разсрочване или дори редуциране на дължимата сума. Трябвало да има вариант и за изплащане на кредита на по-късен етап, когато длъжникът си намери работа или оздравее.
 
Манолова припомни и че България е единствената страна в ЕС , в която няма приет закон за личния фалит.