София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Омбудсманът: Нека министърът на образованието поживее три дни в някой детски интернат

В България има 205 деца, които живеят в интернати

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Детските интернати трябва да бъдат незабавно закрити. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на организирана обществена дискусия на тема „Деца в конфликт със закона – реформата през всички гледни точки“.
Причина за проведения разговор между отговорните институции е нов законопроект на Правосъдното министерство, свързан с детското правосъдие. Целта е даване на втори шанс на малолетни и непълнолетни да се поправят и да бъдат реинтегрирани в социалната среда.
По думите на омбудсмана децата, попаднали в графата „в конфликт със закона“ често са обект на социалната страдание – бягство от вкъщи, бягство от институции, просия, проституция.
В България има общо 6 такива домове с 205 деца. От тези 205 деца 51 са малолетни. По думите на омбудсмана картинката в интернатите е трагична и в тях царят нечовешки условия за живот.
Не трябва да се чака приемането на новия Закон за детското правосъдие, тези институции трябва да бъдат закрити веднага, заяви Мая Манолова по време на срещата.
Всички представители на институциите, отговарящи за децата в конфликт със закона, са единодушни, че трябва да бъдат направени промени във всички сфери, касаещи малолетните и непълнолетните извършители на престъпления, като здравеопазване, социална среда, образование. Част от проблемите на децата са, че те са „въдворени“ без лично пространство, без лични вещи, без джобни пари, че са подложени на насилие и лошо отношение.
За съжаление не се работи за никаква промяна от последната проверка, която като омбудсман направих, констатира Манолова.
Омбудсманът призова всеки, който смята, че интернатите трябва да продължат да съществуват, да отиде за поне 3 дни на някое от тези места, като конкретизира поканата си към представителя на министъра на образованието, тъй като домовете са към МОН. Ако представители на всяка отговорна институция посетят поне веднъж интернатите, убедена съм, че необходимата реформа ще настъпи изключително бързо, коментира още Мая Манолова.
Предложението, което отправя министерството на правосъдието е тези центрове да бъдат трансформирани в домове от семеен тип, приемните семейства също са алтернативен вариант на досегашната ситуация. Правосъдното министерство подкрепя идеята за национален план за реформата в детското правосъдие.
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева обвини министерството на образованието в нежелание да се работи в посока подобряването на условията на живот на деца в конфликт със закона.