София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Онкоболната Теодора отлетя за Истанбул

От там тя ще бъде превозена с линейка до България

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Онкоболната българка Теодора Маджарова отпътува тази сутрин от Сау Пауло, Бразилия, за България с редовен полет до Истанбул, съобщиха от Министерството на въшните работи.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева нашите мисии във Федерална република Бразилия и в Република Турция оказват пълно съдействие за транспортирането на българската гражданка.

Болната жена беше превозена от болницата в гр. Можи Гуасу до летище Гуарулос – Сау Пауло, със специализирана линейка със съвременно оборудване и две медицински лица, придружавана от български консул.

На летище “Ататюрк” Истанбул Теодора ще бъде посрещната от специално оборудваната линейка, която ще я превози до София. Двама служители в Генералното консулство в Истанбул ще съдействат за бързото преминаване контролните органи на границата. В случай че възникне необходимост от хоспитализирането й в гр. Истанбул, тя ще бъде приета в болница, която е разположена в непосредствена близост до летище „Ататюрк“, която е подготвила за целта лекарски екип.

По преценка на фирмата за медицински транспорт трансферът до Република България ще бъде извършен с линейка, а не със самолет. Причината е, че допълнителен риск има за Теодора при повторното излагане на промени в налягането, както и ще се получи голямо забавяне, ако се наложи монтиране на медицинска апаратура в самолет.