София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН изрази безпокойство от ситуацията в Ивицата Газа

Антониу Гутериш иска независимо разследване на положението

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

ООН е обезпокоена от възможността за влошаване на положението в Ивицата Газа на границата с Израел. Това съобщи в петък помощник-генералният секретар на Световната организация за политически въпроси Тей-Брук Зерихун.

Според него ситуацията в Газа "може да се влоши през следващите дни". "Израел трябва да се придържа към своите задължения по международните права на човека и хуманитарното прав“, каза помощник-генералният секретар на ООН, цитиран от Ройтерс . Той посочва, че  смъртоносна сила трябва да се използва само в краен случай, и че всички смъртни случаи трябва да бъдат разследвани от властите, предаде ТАСС.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе консултации относно положението в Ивицата Газа по искане на Кувейт

Ройтерс цитира и думите на американския дипломат в ООН Валтер Милър, който заяви, че САЩ са "дълбоко натъжени" от убийствата в ивицата Газа. "Призоваваме участващите страни да предприемат стъпки за намаляване на напрежението и риска от нови сблъсъци", каза той. Според него онези, които "използват протести като прикритие за подбуждане към насилие, застрашават невинния живот".

Според генералния секретар на ООН Антониу Гутериш е необходимо независимо разследване на положението в Ивицата Газа на границата с Израел.

Десетки хиляди палестинци излязоха в петък за демонстрация по границата на Ивицата Газа и Израел, отбелязвайки Деня на земята, изисквайки завръщането на палестински бежанци в родната им земя. В много области демонстрациите се превърнаха в сблъсъци с израелски войски и полиция. Според последните данни на палестинското министерство на здравеопазването най-малко 16 палестинци бяха убити от израелски военни в непрестанни сблъсъци, поне 1400 араби са били ранени  този ден.