Гледай
на живо

ООН осъди ракетно изпитание на Северна Корея

Съветът за сигурност призова да се спрат ядрените програми

Съветът за сигурност на ООН осъди последното изстрелване на балистична ракета от Северна Корея и настоя страната да не извършва повече ракетни тестове и да прекрати всичките си ядрени програми. Съветът подчертават, че е от жизненоважно значение Пхенян да предприема незабавни и конкретни действия за намаляване на напрежението. Всички страни са призовани да прилагат санкциите на ООН срещу Северна Корея, а Съветът за сигурност посочва също, че е ангажиран с мирно, дипломатическо и политическо решение.

Постоянният представител на САЩ в Съвета за сигурност Ники Хейли заяви: Светът е обединен срещу Северна Корея. В това няма никакво съмнение. Време е режимът в Северна Корея да разпознае опасността, на която се излага. САЩ няма да позволят беззаконието им да продължи, а останалият свят е с нас.

Японският представител Коро Бешо обяви, че доволен от бързата реакция на Съвета за сигурност, но се надява изявлението да бъде последвано от резолюция с наказателни мерки срещу Пхенян. Япония приветства бързото приемане на изявление, което категорично осъжда последното изстрелване от Северна Корея на балистична ракета, прелетяла над Япония, и което изисква Северна Корея незабавно да прекрати тези действия. Това показва единството на Съвета за сигурност и изпраща силни и ясни послания на Северна Корея, че международната общност няма да приема нейното безрасъдно поведение, каза Бешо. Изявлението всъщност не споменава възможни нови санкции срещу Северна Корея. Пекин и Москва също искат за намаляване на напрежението САЩ да не провеждат военни учения в района.

В тази връзка китайският представител Лю Цзеи настоя да бъде спряно разполагането на американска система за противоракетна отбрана в Южна Корея. Китай винаги е ангажиран с целта за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, с поддържането на мир и стабилност там, както и с разрешаването на въпроса чрез диалог и консултации. Китай е против какъвто и да било хаос и война на Корейския полуостров. Увеличаването на военното присъствие там няма да помогне, каза Лю Цзеи.

Няма военно решение на проблемите, от които страда Корейския полуостров, подчерта и руският представител в Съвета за сигурност Виталий Небензя и допълни: Смятаме, че всички бъдещи резолюции на Съвета за сигурност трябва изрично да подчертават този факт. Ние трябва също да изключим допълнителни едностранни санкции.