София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН призова страните да предотвратят екологична катастрофа

Гутериш призова световните лидери за мерки срещу изменението на климата

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Страните по света не предприемат достатъчно мерки за предотвратяване на екологична катастрофа. Правителствата на различни държави трябва да отговорят на изискванията на обществото за необходимостта от борба с изменението на климата. Това обяви в понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред журналисти по време на Световната конференция на ООН за изменението на климата, която се провежда в Катовице, съобщи РИА Новости.

„Ние сме изправени пред сериозен проблем: промените в климата се движат по-бързо, трябва да ги спрем, преди да е станало твърде късно", каза Гутериш и предупреди, че за много „хора, региони и дори държави този въпрос вече е на живот и смърт“.

"Ние все още не предприемаме достатъчно мерки, за да предотвратим необратими катастрофални промени на климата. Абсолютно съм сигурен, че все още не сме предприели достатъчно действия, ако Арктика и Антарктика се стопят. Тогава коралите ще умрат. Бедствията ще имат невъобразим характер ", каза генералният секретар на ООН.

Според него светът се нуждае от "пълна трансформация на икономиката". Той е уверен, че страните по света трябва да "поемат пътя на нисковъглеродното икономическо развитие". Като важен въпрос  Гутериш определя развитието на технологиите и възобновяемите енергийни източници.

"Аз вярвам, че политическата воля ще нарасне и ние ще можем да се справим с изменението на климата", заяви генералният секретар.

Конференцията на ООН за климата с участието на около 30 000 представители на почти 200 страни започна работа в неделя. Участниците в сесията обсъждат начини за прилагане на Парижкото споразумение за климата, подписано на 12 декември 2015 г. във френската столица. Държавите, които ратифицираха този документ, се съгласиха да предотвратят увеличаването на средната температура на планетата до 2100 г. с повече от 2 градуса по Целзий в сравнение с преди индустриалната ера. Миналата година решението на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от споразумението беше сериозен удар, тъй като според него то възпрепятства развитието на американската икономика.