София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ООН призова за изпълнение на ядрената сделка с Иран

Организацията иска изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

ООН смята Съвместния всеобхватен план за действие за най-добрата гаранция за мирното развитие на ядрената програма на Иран и се надява, че всички страни ще се придържат към плана, каза представителят на Организацията на обединените нации по въпросите за разоръжаването Изуми Накамитцу по време на откриването на подготвителната конференция в Женева за Договора за неразпространение на ядреното оръжие през 2020, предаде РИА Новости.

"Генералният секретар остава убеден, че съвместният план за действие продължава да бъде най-добрият начин да се гарантира изцяло мирния характер на ядрената програма на Иран и да се приложат обещаните икономически ползи за иранския народ. Надяваме се, че всички участници в плана ще останат напълно ангажирани с неговото изпълнение и дълготрайно съхранение" , каза тя.

Иран и "шестте"  международните посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия) постигнаха на  14 юли 2015 г.  историческо споразумение за уреждане на дългосрочните проблеми на иранската ядрена програма - приеха Съвместен всеобхватен план за действие, изпълнението на който премахва  въведените за Иран предишни икономически и финансови санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, Съединените щати и Европейския съюз.

Съединените щати и "Европейските три" (Великобритания, Франция, Германия) създадоха група през януари, за да разработят допълнително споразумение за сделката с Иран. Тази работа започна, когато американският президент Доналд Тръмп отново разшири режима за частично вдигане на санкции срещу Иран, но заяви, че го прави за последен път. Тръмп многократно изрази недоволството си от сделката, сключена през лятото на 2015 г. и заплаши, че ще се оттегли от него, ако споразумението не успее да го "поправи". Като краен срок той призова на 12 май, когато ще трябва отново да удължи режима за премахване на санкциите.