София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН ще разположи свои наблюдатели в Алепо

Русия също подкрепи резолюцията

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за разполагане на наблюдатели на организацията в сирийския град Алепо, предадоха световните агенции.

Резолюцията бе подкрепена от Русия, която е поддръжник на сирийския режим. Наблюдателите ще бъдат пратени в града, за да следят как протича евакуацията на хората и да оценят състоянието на цивилните.

Текстът бе предложен от Франция. Приемането му единодушно е първи знак за единство в Съвета за сигурност по сирийския въпрос.

В текста на резолюцията се казва, че всички страни в конфликта в Сирия трябва незабавно да осигурят на наблюдателите на ООН безопасен и безпрепятствен достъп до Алепо. Всички страни в конфликта трябва да създадат условия за доставката на хуманитарна помощ в пострадалите райони, се казва в резолюцията.

Документът изразява подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия.

С тази "хуманитарна резолюция" Франция иска да избегне нова Сребреница, заяви постоянният представител на Франция в Съвета за сигурност Франсоа Делатр. Той визира босненския град, в който през 1995 г. беше извършено най-голямото клане в Европа след Втората световна война, предаде Франс прес.

Засега не е ясно дали сирийският режим ще разреши достъпа на наблюдателите на ООН до опустошения от войната град Алепо. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще информира в срок до пет дни Съвета за сигурност дали сирийските власти са разрешили достъпа.