София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

На прага на най-тежката хуманитарна катастрофа

Повече от 30 000 души са били разселени в сирийската провинция

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Повече от 30 000 души досега са напуснали домовете си в Северозападна Сирия, след като сирийското правителство и съюзническите сили възобновиха бомбардировките там миналата седмица, съобщи Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси, цитирана от Ройтерс. От агенцията посочват, че военното нападение на Асад срещу последната голяма крепост на активната опозиция може да доведе до бягството на 800 000 души. Ръководителят на службата Марк Лоукок предупреди, че има риск това да предизвика най-тежката хуманитарна катастрофа на 21 век.

Дамаск, подкрепен от Русия и Иран, подготвя сериозна атака за възстановяване контрола на сирийското правителство върху Идлиб и съседните райони.

Руските и сирийските бойни самолети възобновиха бомбените си атаки миналата седмица, а президентите на Турция, Иран и Русия в петък не успяха да се споразумеят за прекратяване на огъня, което би предотвратило офанзивата.

Говорителят на OCHA Дейвид Суонсън каза пред Ройтерс, че от неделя 30 542 души са били разселени от Северозападна Сирия, премествайки се в различни райони в провинция Идлиб. Суонсън каза, че от срещата на върха в петък са се увеличили хоросанните и ракетни атаки, особено в северната част на провинция Хама и южните селски райони на Идлиб.

Около 2,9 милиона души живеят в опозиционната област, която обхваща по-голямата част от провинция Идлиб и съседни малки части от провинциите Латакия, Хама и Алепо. Около половината от тях вече са изселени от други части на Сирия.

"Трябва да има начини за справяне с този проблем, който да не превърне следващите няколко месеца в Идлиб в най-тежката хуманитарна катастрофа с най-голямата загуба на живот през 21 век", подчерта Марк Лоукок пред журналисти в Женева.

Повече от половин милион души са били убити и 11 милиона вече са принудени да напуснат домовете си в седемгодишната война на Сирия.