София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опашки от родители пред столичното 133-о училище

Общината въведе единни критерии за всички училища в София.

7 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Пред столичното 133-о училище се извиха среднощни опашки от родители, чакащи да запишат децата си в първи клас. Причината е, че започва приемът на документи за записване на първокласници.

Припомняме ви, че общината въведе нови единни критерии за всички училища в София. Те бяха гласувани от местната администрация в началото на годината. Един от водещите критерии за получаване на точки е адресната регистрация.

Родителите, чиито постоянен адрес е в непосредствена близост до училището, ще получат най-много точки. След тях ще се нареждат тези, класирани по настоящ адрес, последвани от тези, чийто родител живее в същия район, в който се намира училището.

Новите критерии бяха въведени точно с оглед избягване на струпване на опашки. Училищата имат право да добавят и свои критерии, което притеснява някои родители Затова те смятат, че на записването може да окаже влияние поредният номер. Това е причината още в 18.00 часа снощи опашка от родители да се образува пред 133-о училище в София. С цел актуализация на списъка с чакащите, на всеки кръгъл час те правеха поименна проверка.