София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОПАСНА ВОДА: Ешерихия коли в чешма на Предела

Водата е спряна, извършва се дезинфекция

6 годиниЗдраве 9 Боряна Райчева

Запечатаха прочутата чешма в района на местността „Предел“ заради наличие на ешерихия коли във водата.

Регионалната здравна инспекция в областния град откри завишени нива на бактерията в Татарската чешма и издаде заповед за незабавно спиране на водата, съобщи БНР. Извършват се хигиенни мерки за дезинфекция на обекта.

При проверката здравните органи констатирали силно завишение на колиформи - 67 на сто куб. см и ешерихия коли-4/100 куб. см.

Чешмата попада в землище на община Разлог. Изградена е преди години от доброволци и не е част от ВиК-Благоевград и централното водоснабдяване в града.

Хиляди преминаващи по пътя Благоевград – Гоце Делчев пълнят ежедневно вода от Татарската чешма.

Още един обект е изследван от РЗИ-Благоевград в местността „Предел“. Звишено съдържание на ешерихия коли е открито и във водата в чешмите на хижа "Македония" над Благоевград, но към момента няма установени чревни инфекции от водата.

Изследванията на качеството на питейната вода се извършват ежеседмично на територията на Благоевградска област.

Заразяването на водата с ешерихия коли може да стане, ако животински или човешки екскременти попаднат във водоизточника или по пътя на доставянето й. Рискът е съществен, ако пречиствателната станция и хлорирането на водата не отговаря на нужните стандарти. 

Един от симптомите на заразяване с бактерията е наличие на кръв в изпражненията при диария. Силните стомашни болки, гадене, повръщане, са най-честите оплаквания. Някои заразени обаче не отчитат подобна симптоматика. Децата са по-предразположени на тези оплаквания.