София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опасност от хакване на сайта на НОИ

Някои услуги за справки са блокирани

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Сайтът на Националния осигурителен институт може да бъде хакнат много лесно, за това алармираха медии и граждани, а инфорцията бе потвърдена и от института. Съобщено бе, че на  интернет страницата на  НОИ може да се осъществи невалидиран достъп за справки по ЕГН и ПИК – бутонът за искане на валидация на поддомейна за справи може лесно да бъде заобиколен и потребителят получава възможност да вижда данните да всяко едно лице. В момента се извършва интензивна проверка на случая и до пълното изясняване на обстоятелствата достъпът до тези справки е блокиран. Всички други електронни услуги със свободен или ограничен достъп функционират нормално.

Според Investor.bg. проблемът не е само със справката за осигурителните доходи, защото ако се разкрият и радио бутоните на началната страница, се получава вариант за промяна на координати за получаване на съобщения, за пенсии, парични обезщетения и др.