София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОПАСНОСТ: Радиоактивен плаж край Черноморец

Отчетени са нива на радиация 50 пъти над нормата

6 годиниОбщество 48 Боряна Райчева

Опасни нива на радиация са отчетени в залива Вромос край Черноморец. До 50 пъти над нормата са установени в отделни участъци, предупреждават здравните власти.

Въпреки това достъпът до плажа не е забранен, а рискът за ползването му е отговорност на плажуващите.
Поставена табела предупреждава на български и английски език, че пясъчната ивица е опасна.

Причина за радиационното замърсяване е рудата, добивана преди десетилетия от близката мина „Росен”, която е била с високо съдържание на уран. Част от отпадните води са зауствани в залива.

„Разликата в съдържанието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната ивица по отношение на този терен спрямо останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие тук е между 5 и 50 пъти повече. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни елементи е значително дълго, то надхвърля 90-100 години”, обясни Вергиния Цанова – зам.-директор, РЗИ-Бургас.

Лежането на радиационния пясък може да прояви последиците си чак след години, а за децата има опасност от поглъщане на пясъка.

„Има канцерогенен ефект, както и води до генетични мутации в половите клетки, от там съответно в потомството, което е изключително опасно за млади хора и за бременни жени”, допълни Цанова.

Плажът не се стопанисва от концесионер и е предпочитано място от семействата с деца.

Експертът от РЗИ-Бургас подчерта, че не могат да забранят на хората да го посещават, затова е предупредителната табела и изборът дали да рискуват е на хората.