София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ОПАСНОСТ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО: Унищожили сме 60% от дивата природа

Застрашено е съществуването на цивилизацията, алармират експерти

5 годиниОбщество 16 Боряна Райчева

Заради действията на човека Земята е изгубила 60 процента от дивите си гръбначни видове – бозайници, птици, риби и влечуги, в периода 1970-2014 година, съобщават Франс прес и ТАСС.

Агенциите цитират доклада на Световния фонд за дивата природа / WWF/ "Живата планета 2018", публикуван на сайта на организацията.

Водещи световни експерти предупреждават, че унищожаването на дивата природа е извънредна ситуация, която заплашва съществуването на цивилизацията.

"Ако имаше 60% спад в населението на Земята, той би бил еквивалентен на изпразването на Северна Америка, Южна Америка, Европа, Китай и Океания. Това сме направили", каза изпълнителния директор на WWF Майк Барет и допълва, че днес "ние вървим като слепци към ръба на пропастта".

Това е много по-страшно от опасността да изгубим чудесата на природата. Застрашено е бъдещето на хората. Природата не е просто нещо приятно, което можем да имаме - тя е системата, която поддържа живота ни, казва той.

Учените потвърждават, че водеща предпоставка за измирането на животинския свят е нарастващото потребление, изразено всвръхексплоатация на природните ресурси.

Специалисти от WWF са съставили тъй-наречения индекс на живата планета, основан на проучването на 16,7 хиляди популации на 4 хиляди вида диви животни. По техните данни средният процент на съкращаването на споменатите популации възлиза на 60 на сто за изминалите четири десетилетия. Още по-тревожни са показателите за обитателите на тропическите гори, където количеството на гръбначни бозайници е спаднало с цели 89 на сто.

Основната опасност за популациите на бозайниците, птиците, влечугите, рибите и земноводните са разрушителните последствия от човешката дейност, сред които фигурират унищожаването на хабитата и свръх големият улов.

Обедняването на почвите нанася сериозна вреда на 73 процента от екосистемите на сушата, което понижава благосъстоянието на около 3 милиарда души. Рязкото намаляване на биоразнообразието се дължи също така на замърсяването на околната среда и на климатичните промени, водещи до покачването на температурите в глобален мащаб.