София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Опитаха да убият венецуелския президент

Мадуро обвини Колумбия и САЩ

5 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Извършен е опит за убийство на президента на Венецуела Николас Мадуро.  

Мадуро обвини САЩ и Колумбия в опита за покушение, заявявайки, че е бил нападнат с безпилотни летателни апарати, натоварени с експлозиви. Безпилотните самолети са били обезвредени, седем служители на агенции за сигурност са били ранени. Президентът и висшето ръководство на страната не пострадаха при нападението.

В обръщение към нацията венецуелският президент заяви, че колумбийският му колега Хуан Мануел Сантос е замесен в опита за убийство.

"Всичко сочи надясно, към венецуелската ултра-дясна, заедно с колумбийската ултра-дясна, а името на Хуан Мануел Сантос стои зад това покушение", каза Мадуро и допълни: "Някои от планиралите покушението срещу мен живеят в САЩ",

Мадуро разкри някои подробности за неуспешния опит. "Напротив, самолетът избухна", каза държавният глава. Първоначално той помислил, че става дума за експлозия на фойерверки, но след втората експлозия о се задействали мерките за сигурност и охраната го извела.

Президентът и членове на висшето ръководство на страната не пострадаха.

Венецуелският лидер добави, че е останал спокоен по време на инцидента, тъй като "напълно се доверява на хората и въоръжените сили".

Някои от участниците в опита за убийство са задържани, каза Мадуро, без да разкрива подробности. Според него разследването "вече е напреднало много".

"Венецуела трябва да раздаде справедливост. Правосъдието трябва да даде максималното наказание! Аз няма да простя. Тези, които се осмелиха да опитат да отнемат живота ми, нека забравят за прошка ", каза Мадуро.

Експлозиите по време на военен парад в Каракас бяха опит на САЩ и съюзниците им в региона да отстранят венецуелския президент Николас Мадуро, заяви боливийският му колега Ево Моралес, цитиран от ТАСС.

"Категорично осъждаме новия акт на агресия и страхливото нападение срещу братския президент Николас Мадуро и венецуелския народ. След провалилите се опити да го свалят по демократичен, военен и икономически път, империята (САЩ - бел. ТАСС) и нейните лакеи посегнаха на живота му", заяви Моралес в Туитър. Според него това показва отчаянието на империята, претърпяла поражение от храбрия народ на Венецуела.