София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опозицията в Албания бойкотира парламента

Втори ден на протести в Тирана

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Протести в Албания. Членове и симпатизанти на опозиционната Демократическа партия излязоха пред парламента в неделя вечерта с искане за свободни и демократични избори. Парламентарните избори в Албания са насрочени за 18 юни.

Късно през нощта срещу понеделник депутатите от Демократическата партия взеха решение да бойкотират парламента. Партията има 49 депутати от общо 140.

Лидерът на партията Лулзим Баша нападна министър-председателят Еди Рама, който е от Социалистическата партия и като художник се прочу с проектите си разкрасяване на фасадите в столицата Тирана.

„Гражданите продължават да са посрещани от фасадата, конструирана от майстора на фасади и министър-председател Еди Рама. Ние ще сложим край на това. Ние ще продължим пътя към демокрацията, изпълнявайки основното си задължение да предотвратяваме фасаден електорален процес, който не служи в интерес на гражданите. Посланието ни е ясно – ние няма да приемем фалшива демокрация“, заяви Баша.

Еди Рама от своя страна нарече протестите на опозицията смехотворни и обяви, че Социалистическата партия ще се бори за втори мандат и за реформи, които ще отведат Албания в ЕС.