София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оправдаха босненски военен за убийства на сърби

Насер Орич е бил бодигард на Милошевич и защитник на Сребреница

7 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Съд в Босна и Херцеговина оправда Насер Орич, който бе обвинен за масово убийство на босненски сърби, написа белградският в. Блиц. Магистрати в Сараево решиха, че бившият полицай е невинен в убийство на няколко десетки сърби по време на войната в Босна и Херцеговина от 1992 до 1995 г. Председателят на съда Шабан Макусмич заяви, че прокуратурата не е могла да представи солиден доказателствен материал за вината на Орич и другия подсъдим - Сабахудин Мухич. Решението на магистратите бе посрещнато с въодушевление от представители на босненските мюсюлмани и с критики от страна на местните сърби. 

Орич е роден в село Поточари (Босна и Херцеговина) през 1967 г. Той след отбиването на военната си служба, през 1988 г. изкарва полицейски курсове, стажува в Белград и служи в специалните части в Косово. След връщането си в столицата на Югославия, за кратко време става телохранител на тогавашния държавен глава на западаната ни съседка – Слободан Милошевич. Оправданият днес мъж през 1991 г. се връща в родината си и по време на най-кръвопролитния след Втората световна война конфликт Европа заемаше високи постове, сред които и командир на отбраната на анклава Сребреница. Срещу него се водиха много дела за военни престъпления, но всички процеси завършиха с оправдателни присъди.