София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Определят минималната цена за нощувка в хотелите

Изчаква се становището на КЗК

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

 

Министерството на туризма е задействало процедура за определяне на минимални цени на нощувка в хотелите с 3, 4 и 5 звезди.

Ресорното ведомството е отправило запитване до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) дали подобни минимални цени, под които хотелите да не могат да предлагат нощувки, не нарушават българските закони за защита на конкуренцията или свързани с тях европейски директиви.

Отговорът на КЗК се очаква до края на януари.

От министерството зсъобщиха, че не е правена разработка какви ще са точно цените. "В зависимост от становището на КЗК ще създадем работна група и ще обсъдим с бранша конкретни предложения", казаха от туристическото министерство. 

Общият брой на хотелите с 3, 4 и 5 звезди в България към момента е 6144.

Мотивите за въвеждането на такива минимални цени са главно два. Единият е, че във ведомството често се получават оплаквания предимно от собственици на по-малки обекти от дъмпинг. При него хотели с категория 4 звезди например продават нощувки с цената, която се предлага и от обекти с 2 звезди. Това поставя собственици на по-нискокатегорийните хотели и по-малките фирми в тежка ситуация и дори в невъзможност да продължат дейността си.

Другият мотив е, че такива минимални цени биха могли да послужат и като основа за минимално данъчно облагане за всяка отделна категория, а това би помогнало да се изсветли хотелиерският бизнес, казват от министерството.