Гледай
на живо

Определиха Политик на 2017 година

Дарик радио проведе 22-то издание на традиционната си класация

Избраха политиците на 2017 година. Традиционната класация на Дарик радио определи това да бъдат българските евродепутати Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев, Искра Михайлова и Сергей Станишев. Тя бяха избрани за Политик на 2017 г. заради общи позиции през годината за приемането на България в Шенген, отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, отстояването на българския интерес за продължаването на кохезионната политика на Европейския съюз за намаляване на разликите между страните-членки, противопоставянето на двойните стандарти при храните, признаването на българското малцинство в Албания, защитата на българските общности в Македония, Сърбия и Косово и обучението на български език в Украйна, както и усилията за отпадането на визите за българите за Съединените американски щати. Дарик радио посочва за Политик на годината хора, които значително са повлияли на политиката и историята в България през годината. Това става след номинации от слушатели, други медии, както и досегашни Политици на годината.

Ангел Джамбазки е член на бюрото на групата на Европейските консерватори и реформисти. Той е и заместник-председател на партията ВМРО – Българско национално движение, която е част от коалицията Обединени патриоти.

Андрей Ковачев е заместник-председател на Европейската народна партия (християндемократи), член на бюрото и квестор на Европейския парламент. Той беше избран за евродепутат от ГЕРБ.

Искра Михайлова е член на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и председател на една от най-важните комисии на Европарламента – комисията по регионално развитие. Тя беше избрана за евродепутат от ДПС.

Сергей Станишев е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и президент на Партията на европейските социалисти. Той беше избран за евродепутат от БСП. Станишев става Политик на годината за втори път след 2006 г., когато беше министър-председателят, при чието управление България влезе в Европейския съюз.

За Събитие на 2017 г. бе определено подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония.