София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ОРАНЖЕВ КОД – ОБИЛНИ ВАЛЕЖИ ДНЕС И УТРЕ

СМОЛЯН И КЪРДЖАЛИ ОТНОВО ПРЕД БЕДСТВИЕ?

9 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Метеоролози обявиха оранжев код за силни валежи от дъжд в две области на Южна България – Смолянска и Кърджалийска. Там се очакват значителни валежи от 40 л/кв.м. След снежното бедствие, което връхлетя двете области, сега започва интензивното снеготопене.
Жълт код е обявен и за четири други области от страната – Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка и Хасковска, където се очакват обилни валежи от дъжд през целия ден.
Сумарното количество за засегнатите области ще бъде 20-25 л/кв.м. В планинските части на районите се очаква и интензивно снеготопене.
Днес се очаква да превали над почти цялата страна с различна сила и времетраене. За тях е обявен зелен код. По-значителни ще бъдат валежите в Родопската област. От НИМХ предупреждават, че времето ще бъде дъждовно през по-голямата част от деня, на места придружено от гръмотевици.
Припомняме, че вчера от 13:00 часа се активира Оперативното звено в Министерството на околната среда и водите, което ще работи на 24 часов режим, включително в почивни и празнични дни. Причината са очакваните повишения на речните нива, в следствие от обилното снеготопене и валежите.
Следи се състоянието на реките и язовирите и се изпраща информация до всички ведомства, които е необходимо да се мобилизират и в случай на нужда да предприемат действия.
Министърът на околната среда и водите съобщи, че има добра координация между институциите и при нужда ще бъдат предприети конкретни действия, за да няма риск за хората.
С най-голямо внимание се наблюдават реките Тунджа, Марица, Арда, Струма и Места. Водните количества в реките в по-голямата част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени. В резултат на прогнозираните високи температури, са възможни по-значителни повишения на водните нива в страната.