Гледай
на живо

Оранжев код за сняг и жълт за студ

Очакват ни нови снеговалежи

Оранжев код за валежи от сняг и вятър е обявен в 12 области в Източна България за 10 януари, вторник. Жълт код за ниски минимални температури е обявен в останалите области. Минималните температури да са между минус 9 и минус 14 градуса, по-високи по южното крайбрежие; в отделни райони в Северна България при изясняване и стихване на вятъра - до минус 20 градуса. Максималните температури ще са в широки граници: от минус 9 - мунис 11 градуса в Северозападна България, до 2-3 градуса в крайните югоизточни райони.

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър е обявен за 12 области. Предупреждението е в сила за областите Русенска, Разградска, Силистренска, Добричка, Шуменска, Търговищка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Хасковска, Кърджалийска. В тези области се очакват валежи от сняг, като ще се образува нова снежна покривка до 20 см. Ще духа умерен и силен вятър, предимно от север. Ще има условия за навявания.

През нощта срещу вторник ще бъде облачно и на места ще има превалявания от сняг. В крайните югоизточни райони валежът ще е интензивен, там и температурите ще се повишават. Ще духа слаб, в източните райони - умерен североизточен вятър.

Във вторник ще се задържи облачно със снеговалежи, по-значителни в Южна България. През нощта срещу сряда и в Североизточна България валежът ще се усили. С повишението на температурите в югоизточните райони снегът временно ще премине в дъжд.

Над планините ще бъде облачно, по върховете мъгливо, с превалявания от сняг. По-значителни ще са валежите в Странджа и Родопите. Над Черноморието ще бъде облачно със снеговалежи, по-интензивни по южното крайбрежие. Температурите през деня ще се повишават и след пладне мокрият сняг ще преминава в дъжд. През нощта срещу сряда на места ще има поледици.