Гледай
на живо

Орбан продължава битката със Сорос

Правителството внесе законопроект срещу фондации, подкрепящи миграцията

Орбан продължава битката със Сорос Унгарското правителство e внесло в парламента законопроект, предоставя правомощия на вътрешния минис... thumbnail text

Унгарското правителство e внесло в парламента законопроект, предоставя правомощия на вътрешния министър да забранява неправителствени организации, които подкрепят миграцията и представляват "опасност за националната сигурност", пишат местните медии.

Коментаторите отбелязват, че законът е насочен предимно срещу родения в Унгария американски финансист Джордж Сорос, когото консервативният премиер Виктор Орбан смята за отговорен за насърчаване на миграцията.

Западни медии твърдят, че до този момент правителството на Орбан е похарчило около 40 милиона евро, за да противодейства на мрежите на милиардера в Унгария.

В законопроекта се посочва, че неправителствените организации, които "спонсорират, организират или подкрепят влизането или пребиваването на граждани на трети страни на унгарска територия чрез сигурна трета страна за разширяване на международната закрила ... се квалифицират като организации, подкрепящи миграцията".

Тази дейност - включително кампании, застъпничество, набиране на доброволци, изготвяне на информационни брошури - трябва да бъде одобрена от вътрешния министър, който може да откаже разрешение, ако види "опасност за националната сигурност".

Ако дадена неправителствена организация продължи с такава дейност, унгарската прокуратура може да предприеме действия за отнемане на данъчния номер на неправителствената организация, като по същество парализира дейността им и може да доведе до закриването им.