София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Орешарски: Втората стенограма за КТБ е важната

Политиците не подкрепиха оздравителния план

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Към разсекретената стенограма за КТБ от Консултативния съвет за национална сигурност имаше по-голяма степен на очакване, отколто е реалната информация, която тя съдържа. Това заяви в предаването „Пътуване във времето“ бившият премиер Пламен Орешарски. Той уточни, че по-важната информация се съдържа във втората стенограма, защото на второто заседание е обсъждан оздравителният план за Корпоративна търговска банка, който така и не беше приет.

„Парламента тогава не подкрепи оздравителния план. Подчертавам – всички политически сили! Без изключение! Неподкрепиха, не се изразиха ясно за подкрепа на оздравителния план и оздравителния план не беше приложен.“, заяви бившият министър-председател. Той допълни, че за съжаление този период е съвпаднал и с други процеси на разпад на парламентарното мнозинство, което е подкрепяло оглавяваното от него правителство.

Орешарски уточни, че срещите в БНБ и в Министерски съвет, които са се провеждали през юни 2013 годна са били работни и на тях не са взимани решения, а са били обсъждани варианти. Докато при президента са присъствали представители на всички политически сили, които са имали отношение към законодателството. През пролетта на 2013 година не е имало вариант за решаване на проблема с банката без да се случат промени в законодателството.

Цялото интервю с Пламен Орешарски може да гледате тук:

 http://eurocom.bg/shows/video/putuvane-vuv-vremeto/5407