София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Орешарски за КТБ: Винаги съм бил за разсекретяване

„Спекулациите през 2014 година са с политически отенък"

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бившият премиер Пламен Орешарски заяви в интервю за БНТ, че се надява президентът Румен Радев да даде достъп до две от стенограмите за КТБ от срещите в рамките на съвета за национлана сигурност в Президентството през 2014-а, тъй като те имат пряка връзка една с друга. "Най-добре е да се отворят стенограмите поради значимия обществен интерес", коментира той.
"Винаги съм бил за разсекретяване", подчерта той в предаването.
"Няма да разберем кой знае колко неща, защото на тези срещи се говореше институционално, но все пак ще разберем защо КТБ не беше преструктурирана, а фалирана", каза Орешарски.
"Спасението на банковата система дойде от сполучливите действия на Ценралната банка и на кабинета по отношение на осигуряване на ликвидна подкрепа, която не беше използвана или беше използвана само за една банка. Но достъпа до такава ликвидна подкрепа не беше одобрен от ЕК и това действаше въздържащо върху спекулациите относно състоянието на банковата система", каза бившият премиер.
Според него разкриването на разговорите отпреди три години няма да повлияе върху състоянието на банковия сектор днес, защото хората са разбрали, че спекулациите през 2014 година са били с политически отенък.