София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОЗХО на извънредно заседание заради случая „Скрипал“

Събранието е по искане на Москва

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Месец след отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри, Организацията за забрана на химическите оръжия ще проведе специална среща по искане на Русия.

Президентът Владимир Путин каза, че се надява, че днешната среща на изпълнителния съвет на ОЗХО в Хага ще изготви становище по всяко обвинение за участие на Русия в атаката в Солсбъри.

Външното министерство на Обединеното кралство обвини Русия в опит да подкопае работата на ОЗХО и да се ангажира с "друга динамична тактика".

Екип на организацията е в Солсбъри през последните седмици, като събира и оценява доказателства, като част от разследване на нападението.

Организацията получи разрешение да вземе кръвни проби както от Сергей Скрипал, така и от дъщеря му Юлия,, за да помогне при разследването.

В съвета на ОЗХО влизат представители на 41 държави. Каквито и решения обаче да бъдат взети на днешнотозаседание, те трябва да са одобрени с три четвърти от гласовете.

Припомняме, че Обединеното кралство обвинява Русия за нападението срещу Скрипал, но Москва категорично отрича.

Във вторник, от британска военна лаборатория признаха, че няма доказателства използваното отровно вещество да е произведено в Русия.