София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оръжейният търговец Гебрев с ново прецизирано обвинение

Гебрев: тече опит да се придобие незаконно „Дунарит“

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Собственикът на "Дунарит" Емилиян Гебрев е с повдигнато прецизирано обвинение. Той е обвинен, че е купил оръжейния завод Дунарит с „мръсни“ пари. Разпитът му тази сутрин продължи повече от час в следствието на Специализираната прокуратура. Самият Гебрев обяви: „Това е едно абсурдно обвинение. Някога в далечната 2010-2011 година „Дунарит“ е бил придобит от кръга на КТБ. След колапса на банката на нас ни беше предложено да го купим и да го стабилизираме. Ние го направихме. Обвинението се състои в това, че „Дунарит“ е бил придобит 2010-2011 година с някакви престъпни пари, а това значи, че и аз съм престъпник, защото съм го купил. Ето това е цялата работа“.Гебрев твърди още, че в момента тече опит за спиране на частното дружество "Дунарит" и за неговото незаконно придобиване.

Още през 2017 г. Гебрев беше обвинен, че е участник в престъпна група за придобиването на "Дунарит", след като знаел, че преди това заводът бил купен с мръсни пари от банкера Цветан Василев. По това дело са обвинени още двама - адвокат Лазар Карадалиев, както и един бивш директор в "Дунарит".

Вчера Гебрев е изпратил съобщение на премиера Бойко Борисов, в което е поискал среща, защото според него "напрежението ескалира и става много неприятно". Днес обаче оръжейният търговец не коментира дали има отговор от Борисов. Преди дни обаче бизнесменът заяви, че, цитирам: "държавата е организирана така, че трябва да се обаждаме на премиера".

През есента на 2017 г. имаше вече една среща между Гебрев и Бойко Борисов. Поводът: няколко месеца преди това лицензът на оръжейния завод "Емко" беше замразен заради установени нарушения при съхраняването на боеприпаси и взривни вещества. Последваха протести на работници от завода, включително под прозорците на Министерски съвет, докато през октомври месец лицензът за търговия на "Емко" бе възстановен.

Официален коментар от прокуратурата по днешното обвинение на Гебрев засега няма.