София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Още два случая на заразени хора с птичи грип, са регистрирани в Китай

Състоянието на пациентите е стабилно

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Два нови случая на заразяване на хора с вируса птичи грип H7N9, са регистрирани в провинция Ляонин в североизточен Китай.

Местното представителство по здравеопазване и семейно планиране съобщи, че вирусът е регистриран в Канпин, окръг Шенян и в Бейпяо, окръг Чаоян.

Състоянието на пациентите се оценява като стабилно. В тези окръзи се прави профилактика и контрол над разпространението на вируса. По данни на агенция Синхуа, от началото на годината от птичи грип H7N9, в Китай са загинали вече 10 души.

По-рано през януари държавната служба по здравеопазване и семейно планиране, призова съответните служби да положат по-големи усилия за борбата с птичия грип.

По данни на Световната здравна организация, птичият грип е инфекциозно вирусно заболяване на птиците, често протичащо без очевидни симптоми. В някои случаи вирусът може да мутира и да предизвика заболяване или безсимптомна инфекция при хората и животните.