София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Още горещи дебати в македонския парламент

ВМРО-ДПМНЕ няма да приеме промяната в конституцията

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Продължават дебатите за конституционни промени в македонския парламент.

Мненията на народните представители са двуполюсни – че трябва да се гласува за бъдещето на страната и че не може Македония да загуби своята идентичност.

Не се очаква самите разговори да променят позицията на основните партии за смяната на името на страната. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ остава категорично против, а управляващата СДМС и двете албанкси партии са "за". Големиият въпрос всъщност е дали ще се съберат девет депутати от опозицията, които да гласуват за. 

Вчера се появи промяна в позицията на властта и опозицията, с изключение на депутата от управляващото мнозинство Ферид Мухич, който заяви, че ще гласува със „За“, защото договорът не заплашва идентичността на македонците.

Премиерът Зоран Заев призова народните предсавители, които се колебаят да погледнат в бъдещето на страната. Той призова и за помирение по отношение на случката от 27 април, което бе изведено от медиите като предложение за амнистия на обвинените за извършеното насилие.

Лидерът на „Алианса на албанците“ Зиядин Села, който пострада най-много при инцидента, заяви в социалната мрежа Facebook : “Не знам дали премиера Зоран Заев е имал семейни или лични проблеми на 27 април, за да подава ръка за помирение днес. Ако той мисли за събитията в парламента на 27 април, тогава трябва да знае, че не е над институциите и справедливостта. Той е избран за премие на държавата, а не за цар“.

Дебатите могат да продължат до 10 дни, когато ще се пристъпи към гласуване. При провал на гласуването, предстои правителството да подаде оставка и да се разпусне парламентът. Това означава, че през декември в Македония ще има предсрочни избори.

И днес дебатите ще бъдат съпроводени от протести.