София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Още няма заподозрян за убийството на журналистката

Хиляди хора се събраха снощи на бдения в цялата страна

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Все още няма заподозрян за жестокото убийство на русенската журналистка Виктория Маринова, а разследването по случая тече вече четвърти ден.
Властите не изключват все още нито една версия. Основни на този етап все пак са тези за случайно нападение, извършено от непознат или за личен мотив.
 
На мястото на убийството е открит ДНК материал от убиеца, но до момента не е установено съвпадение с базата данни, които се съхраняват от криминалистите.
 
Съобщава се още, че е  бил проверен и бившият съпруг на Виктория, който е собственик на русенската телевизия TVN, на която убитата е била административен директор.
 
Ключът за личния автомобил, личният телефон и слънчевите очила не са открити, като до момента телефонът не е засечен, за което няма обяснение.
Вчера министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров свикаха в Русе извънредно оперативно съвещание. На него Сотир Цацаров обяви, че е впрегнат целият ресурс на МВР и  се работи се по всички версии, но според главният прокурор тази за свързаност между деянието и работата на жертвата не е водеща.
 
Световният отзвук на трагичният случай продължава. След като през изминалите няколко дни редица международни издания излязоха с информация по темата, снощи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата да гарантират, че извършителите на престъпления срещу журналисти, като убийството на българската журналистка Виктория Маринова, ще бъдат наказани. Гутериш заявява още, че  е изключително притеснен за убийството на Маринова и очаква заключенията на разследването.
 
В редица градове в цяла България снощи хиляди хора се събраха на организирани в социалните мрежи бдения в памет на Виктория Маринова. Такива прояви имаше в Русе, София, Плолвид, Стара Загора, Плевен и други.
 
В София инициативата беше организирана от движение "Боец", като на площада пред църквата "Света Неделя" се струпаха над 5 000 хиляди човека. Опасенията на организаторите и присъстващите бяха, че властта ще се опита да прикрие реалният извършител и мотив на престъплението.
Сред присъстващите беше и журналистът Димитър Стоянов участвал в последното предаване на Маринова, преди да бъде убита.
 
След минутата мълчание и запалените свещи до снимката на Виктория, събралите си хора се отправиха към сградата на Съдебната палата, за да поискат отговорност от правораздаващите органи, а атмосферата се нажежи до червено, като възгласите бяха "Оставка!", "Затвор за Цацаров" и "Убийци".