София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Още три жертви взе връх Еверест

Един индиец е изчезнал по време на слизането

7 годиниИнциденти 7 Боряна Райчева

Трима алпинисти - един от Алабама (САЩ), един от Словакия и третият от Австралия, са загинали в неделя на връх Еверест. Това съобщава "Ню Йорк таймс". Един индиец е изчезнал по време на слизането от най-високия връх в света, съобщават официални лица и водачи на експедиции.

Генералният директор на Министерство на туризма в Непал Динеш Батарай обяви, че американският алпинист - 50-годишният д-р Роланд Ервуд, починал близо до върха на планината, на 8400 метра височина. Причината за смъртта му не е известна. Той е бил част от 15-членен екип, изкачващ Еверест. През 2015 г. американецът оцелява по време на земетресението в Непал, докато се опитва да се изкачи от северната страна.

Друг служител на министерството съобщи, че по-късно в неделя мъж от Словакия - Владимир Щърба, част от отделна експедиция, също е срещнал смъртта си. 48-годишният мъж починал в лагер на височина около 8000 метра.

Третата жертва на върха, 54-годишният Франческо Марчети от Австралия, развил височинна болест на около 8600 метра и при опита му да слезе от планината, починал.

Изчезналият след достигането на върха 26-годишен индийски алпинист е бил част от четвърта експедиция за покоряването на върха.

От началото на тазгодишния катерачески сезон на връх Еверест вече има два смъртни случая. С загиналите от неделя жертвите стават общо пет.