София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Остава бедственото положение в Тетевенско

Спасени са 17 бедстващи деца

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Обявеното бедствено положение в община Тетевен остава в сила и днес. Предстои опис на щетите от наводненията.

Наводненията взеха и жертва -  36-годишен мъж се е удавил вчера при опит да пресече придошлата вада.

17 деца, бедстващи във вила в Гложене, са били спасени от пожарникари. Младежите са били на възраст между 15 и 17 години. Пристигналите незабавно на място пожарникари установили, че река Вит, която минава покрай къщата, е придошла и дълбочината й е почти 1,5 метра. Използвайки въжета, екипите предприели действия по евакуиране на тийнейджърите. От съседната къща били евакуирани жена и 3-годишно дете. 

Най-тежко обаче остава състоянието в селата Глогово и Градежница, където три махали с над 300 души са откъснати от света, заради разрушени мостове.  "Там може да се стигне само с коне и пеша. Днес ще предприемем спешни мерки за възстановяването на тези мостове", каза кметът на Тетевен.

Реката в Градежница е придошла, а хората са гневни. Кметът на селото Свилен Чернин потвърди, че те имат право да реагират така, но напомни, че по време на предишните наводнения необходимото е свършено.

"120 л. на кв. м., които изваляха предната нощ - това е незапомнено“, коментира той пред Bulgaria ON AIR и добави, че тежка товарна машина от магистралата влиза в реката и започва корекция.

Има пропаднал участък от 20 м. от пътя за Глогово. С пожарни коли са отводнени около 15-20 къщи. Жителите на селото не са спали цяла нощ, а реката е отнесла покъщината им.

Два моста и пътят са били подкопани, активизирало се е и свлачище над жилищна сграда, една жена е била евакуирана в Тетевенско.

В цялата община има наводнени домове, отнесени улици и разрушени мостове.

През целия ден днес Комисия ще оценява щетите, причинени от наводнението.

В същото време от Министерството на околната среда и водите предупредиха, че се очаква повишение на речните нива във връзка с прогнозата на НИМХ - БАН.

Очакват се интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м., гръмотевични бури и локални градушки. Въведено е предупреждение за опасни метеорологични явления в 25 области от страната за днес и следващите два дни.