София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Остава ли Иванчева зад решетките?

Очаква се решението на Апелативния съд да стане ясно във вторник

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Във във вторник се очаква да стане ясно окончателно дали бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова ще бъдат пуснати под домашен арест. Предполагаше се, че това ще стане днес, предвид течащите срокове за обжалване от страните, но в хода на   провелото се съдебно заседание, магистратите  решиха делото да се гледа по същество, като се пристъпи към разпит на свидетелите. 
 
Да дадат показания бяха призовани временно изпълняващият длъжността кмет на район "Младост" архитект Румен Русев, обвинен от Иванчева за участие в заговор срещу нея, както и множество бизнесмени от района, които трябваше да разкажат за служебните си взаимоотношения с бившата кметица.
 
Подсъдимите Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, обвинени за вземане на подкуп в особено големи размери, присъстваха в залата, но  този път без белезници и окови. Впечатление на медиите направи факта, че Петрова и Иванчева бяха с големи раници и личен багаж.
 
Според защитника на Биляна Петрова няма причина идният вторник Апелативният съд да не потвърди "домашният арест" за двете задържани.
Камери в залата не бяха допускани по искане на самите подсъдими, които този път не изразиха желание за диалог с медиите. 
 
Пред съдията Иванчева и Петрова направиха единствено възражение за големия брой призовани свидетели- 14 на заседание (общо 30 за  месец), тъй като обясниха, че това ще им попречи да се запознаят детайлно с показанията им.
 
Подсъдимите също така обявиха, че няма да обжалват протеста на прокуратурата спрямо мярката "домашен арест", постановена от първата инстанция, тъй като това ще забави времето за разглеждането й от Апелативния съд.