София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Остават часове до речта на премиера на Каталуния

В 18 часа Пучдемон ще каже дали обявява независимост

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Испания и светът очакват с нарастващо напрежение дали Каталуния ще обяви независимост след референдума по миналата неделя, на който 90 % от гласувалите подкрепиха отделянето на провинцията.

За 18 часа българско време е насрочена реч в парламента на премиера на Каталуния Карлес Пучдемон, който по-рано каза, че резултатите от референдума му дават право да обяви едностранно независимост.

Увереността на Почдемон и на привържениците  на независимостта обаче отслабва заради милионните демонстрации в провинцията и в цяла Испания, които настояват за запазване на единството на страната.

Освен това международната реакция също е еднозначна и подкрепя правителството в Мадрид, което определя референдума и последващите действия на каталунските власти като незаконни.

Ако Каталуния обяви едностранно независимост, правителството в Мадрид може да приложи член 155 от конституцията на Испания, който предвижда отнемане на автономията и преминаване на провинцията под директно управление на централната власт.