София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП иска оставки в БДЖ

Ако ли не, Московски да си ходел

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Оставка на цялото ръководство на Български държавни железници поискаха на своя  пресконференция представители на БСП и дадоха срок на транспортният министър Ивайло  Московски от 24 часа за изпълнение на исканията им, като в противен случай заплашиха, че ще  поискат неговата оставка. Причината е разследване на „Нова телевизия“, от което стана ясно, че на фиктивни постове в БДЖ са назначени футболисти, като дружеството на практика издържа цял отбор, докато няма средства за нормални заплати  на реално работещите там служители и за  ремонт на влаковете и железопътната инфраструктура и компанията е затънала в дългове.
 
Оттам изтъкнаха още, че поради липсата на инвестиции в съоръженията са толкова чести и инцидентите в железниците, които представляват реален риск за живота и здравето на пътниците, както и на служителите.
„На фона на некачествените ремонти, на фона на един ремонт, който се прави по няколко пъти за едно и също нещо, БДЖ, както каза колегата Свиленски поддържа един футболен отбор. За нас това е недопустимо, необяснимо и ние няма да се съгласим това нещо да продължи по този начин.“ - обясни членът  на транспортната комисия в Парламента Димитър Димитров.
 
На пресконференцията стана ясно и че Кънчо Димитров, който до преди часове беше част от ръководството на ДАИ е освободен от поста си. Той обясни, че причината е свързана с борбата му с корупцията в системата и разказа за конкретни случаи, в които е сигнализирал началниците си за издаването на шофьорски книжки на слабо грамотни хора, но те не са предприели нищо в тази посока, което говорело, че книжките са купени.
Той беше категоричен, че въпреки уволнението си не съжалява за позицията, която е заел и че ще продължи да го прави, независимо от всичко.