София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оставка след пожара на жилищна сграда в Лондон

Ръководителят на района напусна поста си

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Ръководителят на съвета в лондонските райони Кенсингтън и Челси Никълъс Холгейт подаде оставка, на фона на критиките, свързани реакцията на властите след пожара във високата жилищна сграда „Grenfell Tower“, съобщава Би Би Си.

"Въпреки желанието ми да продължа да ръководя в изключително сложните условия, изпълнявайки задълженията си, реших че е по-добре да се оттегля“, заяви Холгейт.

Вестник „Guardian“ съобщи, че в периода от 2014 до 2016 година управата в района 16 пъти е правила инспекция на ремонтните работи в сградата и не е спряла използването на лекозапалими материали в облицовката.

По-рано изданието съобщи, че компанията ремонтираща 24-етажната жилищна сграда не е приела да постави огнеупорни панели за облицовка на сградата. По-безопасната облицовка на сградата би струвала с 2 паунда по-скъпо за квадратен метър.

Компанията, провела основния ремонт през 2016 година, заяви че дейностите са били изпълнени в съответствие с всички норми, в това число и по противопожарна безопасност.

Пожарът в 24-етажната сграда в не дотам престижния район на Лондон – Северен Кенсингтън стана в сряда миналата седмица. По последни данни, безследно изчезналите и загиналите са 79 души. 600 жители бяха евакуирани и временно настанени в близки обществени центрове, общежития и църкви. Десетки хора получиха изгаряния, а състоянието на някои от тях се оценява като критично. По-голямата част от живеещите в сградата са емигранти от Африка и Близкия Изток.