София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Оставки след бягството на затворниците

Над 100 сигнала подадени до 112 за Пелов и Колев

6 годиниКрими 8 Боряна Райчева

Директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и началникът на затвора в София се разделят с постовете си заради бягството на двамата затворници.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска оставките на временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.
Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието.
Работата на комисията по изясняване на обстоятелствата и фактите относно бягството на лишените от свобода за тежки престъпления Владимир Пелов и Радослав Колев продължава.
След представяне на доклада от комисията до 12 април, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки спрямо действията на пряко отговорните служители, в резултат на които е извършен този изключително тежък инцидент, пише още в съобщението от правосъдното министерство.
По-рано вчера опозицията поиска оставките на министрите Цецка Цачева и Валентин Радев, заради бягството от затвора.
Издирването на двамата опасни затворници, избягали вчера следобед от Централния софийски затвор продължава. Според източници на БНТ до момента са подадени над 100 сигнала на телефон 112, в които се твърди, че Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев са били забелязани. По 15 от сигналите се работи сериозно.
Полицаи цял ден претърсват района около Ботевград, където живее семейството на Пелов. Полицията в града задържа сина на издирвания. Той беше конвоиран до София, където с него работят криминалисти и специалисти от Института по психология на МВР.
Владимир Пелов и Радослав Колев са обявени и за международно издирване. Охраната на границите ни е засилена.