София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Осъден в Македония лекар работи в Майчин дом

Болницата сезира по случая ИА „Медицински одит“

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Във връзка с публикуваната в медиите информация, че осъденият в Македония лекар д-р Николче Дамчевски работи в Медицински център „Майчин дом“, ръководството на центъра заявява, че е сезирало ИА „Медицински одит“ към Министерство на здравеопазването за извършване на проверка и до установяване на обстоятелствата по случая осъществяваната от него медицинска дейност се преустановява. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Д-р Дамчевски има българско гражданство и е завършил своето медицинско образование  и следдипломно обучение в България. Той не е служител на СБАЛАГ Майчин дом и няма трудово правоотношение нито с болницата, нито с медицинския център към нея. Дейността, която осъществява, е основана на граждански договор към медицинския център, за сключването на който са спазени всички правни и административни процедури, посочват от болницата и допълват, че д-р Дамчевски е предоставил всички изискващи се от българското законодателство документи за извършване на медицинска дейност.

От „Майчин дом“ обявиха, че имат готовност да окажат пълно съдействие на разследващите и контролни органи във връзка с изясняването на обстоятелствата по случая.

Припомняме, че разследване на македонската "Нова телевизия" разкри, че гинекологът д-р Николче Дамчевски, който има потвърдена от Апелативния съд в Скопие двегодишна ефективна присъда, работи в един от големите центрове за акушерството и гинекологията на София. Дамчевски има и забрана в продължение на 8 години да не работи като лекар. Той в продължение на 9 месеци е лъгал пациентка в Македония, че е бременна. В присъдата срещу него пише, че "като гинеколог той има вина за тежки престъпления извършени срещу здравето на хората и фалшифициране на документи". Пред съда той признава вината и по двете обвинения - фалшифициране на медицински документи и несъвестно изпълняване на лекарската професия.

Дамчевски е с отнет лиценз от страна на Лекарската камера на Република Македония, но това не му е попречило да стане член на Българския лекарски съюз. Оттам са потвърдили, че лекарят действително е член на БЛС от 2018 г., като са посочили, че Дамчевски е представил документ, че е член на Лекарската камера на Република Македония от 17 март 2016 г. Гинекологът е представил и документ, че не е осъждан от 10 август 2018 г.