София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Осъденият Ливиу Драгня няма да подава оставка

Лидерът на управляващата партия в Румъния получи 3,6 години затвор

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Урправляващата Социалдемократическа партия (СДП) в Румъния  заяви подкрепата си за своя лидер Ливиу Драгня, посочвайки че той трябва да остане на всички политически постове, които заема - председател на партията и председател на Камарата на депутатите в парламента.

Националният изпълнителен комитет на партията проведе извънредно съвещание след като Върховният касационен съд на Румъния да осъди Драгня на 3,6 години затвор по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. Първоинстанционната присъда подлежи на обжалване.

Делегатите от съвещанието излязоха с гласуван официален документ на СДП, в който се посочва, че Ливиу Драгня е политически гарант на реализирането на програмата за управление и основен фактор на стабилност на управлението и на парламентарното мнозинство. Сред аргументите на социалдемократите са посочени още спазването на презумпцията за невинност и предвижданията в тази сфера на европейските директиви, решенията на Европейския съд по правата на човека и на румънския Конституционен съд, които смятат презумпцията за невинност като една от фундаменталните ценности на демокрацията и правовата държава.

Подкрепата на премиера на страната Виорика Дънчила също се заявява в документа на СДП.

На свой ред Драгня обяви, че няма да подаде оставка и ще доведе докрай оспорваната съдебна реформа. Той определи присъдата си като „масова екзекуция“.

"Оставам начело на Социалдемократическата партия и няма да се поколебая да доведа докрай реформата на наказателния кодекс", каза Драгня след заседание на партийното ръководство.