София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Осъдиха J&J за продукт причиняващ рак

22 жени обвиняват компанията за заболяването им

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Американският съд постанови компанията Johnson & Johnson да плати близо 4,7 милиарда долара като обезщетение на 22 жени и на техните семейства, които заявиха, че са се разболели от рак след използване на неин продукт. Азбест в талк пудра на марката е допринесъл за това те да се разболеят.

Компанията ще обжалва решението и определи присъдата като резултат от несправедливо дело. Говорителката на компанията Каръл Гудрич каза, че компанията уверява, че продукция и не съдържа азбест и не причинява рак на яйчниците.

По време на делото свидетелстваха медицински експерти. Шест от 22-те тъжителки вече са починали, пет са от щата Мисури, а другите са от щатите Аризона, Ню Йорк, Северна Дакота, Калифорния, Джорджия, двете Каролини и Тексас.
Компанията е съдена от над 9000 жени, твърдящи, че нейната талк пудра е допринесла за техния рак на яйчниците.

Сумата, която съдът постанови като обезщетение, е шестата в списъка на най-крупните компенсации, присъдени в САЩ заради некачествена продукция.