София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Осъдиха охранител на Аушвиц на 5 години затвор

Хенинг доброволно се присъединява към редиците на СС на 18 годишна възраст през 1940г.

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Бившият охранител на концентрационния лагер в Аушвиц беше осъден на пет години затвор за съучастие в убийството на повече от 170 хиляди души, информира Ройтерс.

94-годишният Рейнълд Хенинг призна участието си в масовите убийства в полския лагера на смъртта. Според съдията фактът, че ответникът е бил в Аушвиц за две години и половина е достатъчно основание за осъдителна присъда.

По време на процеса, главният прокурор поиска за Ханинг шест години затвор, от защитата настояха за освобождаване. Адвокатът заяви, че обвиняемият не е причинил убийство и сам е нарекъл тази част от живота си "кошмар".

Ищците твърдят, че Хенинг дори не е „благоволил да погледне“ оцелелите от Холокоста свидетели.

Преди това ответникът се извини на жертвите на Холокоста и каза, че се срамува, че "умишлено е позволил да се случи несправедливост и не е направил нищо, за да му се противопостави".

Хенинг доброволно се присъединява към редиците на СС на 18 годишна възраст през 1940 г. Той отбелязва, че е бил подтикнат от майка си, която е била член на нацистката партия.

Комплексът от Аушвиц-Биркенау (Аушвиц) е съществувал по-дълго от другите концентрационни лагери. Основан е през 1940 г. И съществува до 27 Януари 1945. Като най-голям нацистки лагер той се превръща в един от основните символи на Холокоста. През петте години на своето съществуване в Аушвиц са убити около 1,4 милиона души, включително 1,1 милиона - евреи.