София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Освободена е и втората задържана българка в Турция

Наложена й е мярка за неотклонение „подписка” и забрана да излиза от страната

7 годиниПравосъдие 8 Боряна Райчева

И втората жена от двете арестувани в Турция българки е освободена, но с мярка за неотклонение „подписка” два пъти седмично до насрочване на дело. Става дума за дъщерята, чиято майка беше освободена още вчера преди обяд. Наложена й е забрана да напуска страната. Тя е обвинена в „пропаганда на терористични организации”, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” в размер от 1 до 5 години, а като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии, съобщава информационна агенция „Фокус”.
Мъжът с британско гражданство, който беше задържан заедно с българските гражданки, е обвинен в тероризъм. По последни данни той е бивш войник, сражавал се на страната на кюрдската организация „Частите за народна защита“ срещу "Ислямска държава" в Сирия.
Във връзка със случая в Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски, а премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса, информират от МВнР.