София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От 1 януари: Винетки по Тангентата за 14 села до София

Без винетки за северната част на Околовръстното

5 годиниОбщество 53 Боряна Райчева

За да използват Северната скоростна тангента през новата година, софиянци ще трябва да си купят винетки. Това стана ясно след среща между Столична община и Агенция „Пътна инфраструктура”. Целта на срещата беше да се намерят работещи и ефективни решения, свързани с ползването на републиканската пътна мрежа от жителите на северозападните и югоизточните квартали на София.

До казусът се стигна след като вчера кабинетът реши съществуващият път от София до Калотина да стане магистрала „Европа”.

"От 1 януари Северната скоростна тангента ще бъде с винетки. Обсъждат се вариант, при който да бъде даден гратисен период от един месец да не се налагат глоби на водачите, които са без винетки“, директорът на Националното ТОЛ управление в АПИ Антон Антонов и допълни, че ще се търсят законова промяна, която да извади от винетната система републиканските пътища на общините.

Той отсече, че за Банкя няма да се изискват винетки, но за Нови Искър ще трябва да има такива.

Проблемът засяга 14 софийски села. Отсрочка за закупуване на стикери няма да бъде направена, защото Пътната агенция няма технически средства да проверява кои автомобили са регистрирани на територията на София.

В трасето, което става част от магистрала „Европа“ обаче попада и част от Околовръстното шосе на столицата. Това означава, че жителите на няколко столични района ще трябва да влизат с винетка в центъра на града.

"Няма да се изискват винетки за северната част на околовръстния път." Това обяви столичният заместник-кмет Дончо Барбалов след приключване на закритата за медии среща с представители на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че искането на Столична община е било целият Околовръстен път на София да остане със свободен начин на движение – без винетки. „Това споразумение е постигнато. На Околовръстния път няма да важат винетки“, каза Фандъкова и допълни, че след нова година продължават преговорите за Северната скоростна тангента.