София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От 1 септември - поредна забрана от Брюксел

КРАЙ НА ОБИКНОВЕНИТЕ КРУШКИ, КУПУВАМЕ САМО LED-ЛАМПИ

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

От 1 септември халогенни крушки – тези със жичка – ще бъдат забранени на пазара в целия Европейски съюз. Целта е ползване на енергийно ефективни продукти, които щадят околната среда. Разпоредбите за промяната са изработени от европейското чиновничество още през 2009 г. и трябваше да влязат в сила преди 2 години, но получиха отсрочка за да бъдат разработени подходящи алтернативи. Според експертите от Брюксел халогенните лампи използват пет пъти повече енергия, отколкото ползващите се с доверие в момента LED крушки. LED осветлението ще пести годишно толкова енергия, колкото потребява например Португалия, твърди Еврокомисията.

Европейските правила за екоцелесъобразност са насочени към всички продукти, които ползват много електроенергия - като прахосмукачки, фурни, котлони и вентилатори за отдушници - всички те ще трябва да претърпят множество производствени промени. Европейската комисия вече се е прицелила и в други области за повишаване на енергийната ефективност. Като проблемни за огромна консумация на ток се проучват електрически чайници, сешоари за ръце, миещи устройства и асансьори наред с още много други неща.

Решението за забраната на по-евтините крушки беше наречено от критици и евроскептици – „диктат на хрантутниците от Брюксел“. „Потребителите трябва да имат свобода на избор на крушки, а не той да им бъде налага от Брюксел“ – категоричен е британският евродепутат Джонатан Бълок, който е и член на енергийната комисия на европарламента. Според част от британската преса, която реагира най-остро на поредната еврозабрана, Брюксел удря индустрията , бизнеса и обикновения англичанин. Във Великобритания продажбата на халогенни крушки в навечерието на 1 септември е скочила с над 40 процента и расте правопропорционално в подкрепа на настроенията за окончателно отделяне на страната от Евросъюза.