София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От 8 май започват ремонтите в София

Фанъдкова помоли гражданите за търпение

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Движението по софийските улици това лято ще бъде затруднено заради предстоящите ремонти в цялата столица. Пред бТВ кметът на София Йорданка Фандъкова помоли гражданите да проявят търпение. 

„На 1 юни започва работата по довършването на разширението на бул. „Тодор Каблешков”, каза Фандъкова. Старт на проекта може да се даде и по-рано, но се изчаква завършването на най-малките ученици.

На същата дата започва и дейността по разширението на последния участък от бул. „Монтевидео“ в кв. „Овча купел“.

Столичният кмет обаче подчерта, че най-важният проект в София за следващите години е ремонтът и разширяването на Околовръстния път от „Младост” до АМ „Тракия” и от „Бъкстон” до АМ „Люлин”. За първия участък вече тече обществена поръчка, финализира се проектът за втория, който е и най-тежкият. „Завършваме проектирането и се нядаваме Пътната агенция да обяви поръчките за избор на изпълнител и да започнем със строителството час по-скоро. Това е и лично настояване на премиера Бойко Борисов, който  подкрепя проекта и е готов да осигури финансирането“, подчерта кметът.

Тя обяви още, че от 7 май спират движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев” в центъра, за да се направи цялостна реконструкция на района, като ремонтът започва на 8 май. Предстои да бъде изградено ново градско пространство – пешеходно с трамвайно движение и при забавяне изпълнителят ще се лишава от по 240 000 лв. на ден, а некачественото строителство ще доведе до санкция в размер на 1,2 млн.

До две седмици започва и работата по пътя през кв. „Витоша” до Симеоновско шосе, като под бул. „Филип Кутев” „Софийска вода” първо ще изгражда канализационен колектор.

В заключение Фандъкова опроверга информацията, че е много болна и ще подаде оставка. „Радвам се на цветущо здраве“, посочи тя.