София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

От АЕЦ „Белене“ се „дърпат милиарди“, смята Трайков

Сравни проекта за централата с КТБ

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

От АЕЦ "Белене" продължават да се "дърпат милиарди", каза пред  бТВ бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Според него не се изпуска нито една възможност за кражба от проекта за ядрената централа, който бил съизмерим с КТБ. „Желанието да се крадат милиарди без видим ефект за хората ги обединява”, отбеляза Трайков и допълни, че притесненията около „Белене” са „дали след тези 3 милиарда няма да изхвърчат още 30”. „Колкото и да е голяма сумата от 3 милиарда, тя е 10-15% от общата, която е необходима, за да бъде завършено това приключение, изтъкна Трайков.

Относно оборудването на ядрената централа, за което страната ни плати 620 млн. евро, и което според Румен Овчаров се превръща в един скъпо струващ скрап, Трайков коментира, че когато притежаваме нещо, което всъщност не ни трябва, трябвало да се замислим как да го продадем, а не как то да бъде съхранено.

Трайков заяви още, че хората, които защитават проекта АЕЦ "Белене" никога няма да изведат на преден план истинските числа около изграждането на проекта - нито колко ще струва самият проект, нито колко ще струва електроенергията. "А електроенергията ще е възможно най-скъпата от всяка нова мощност, която се въведе в България“, посочи той и допълни, че според него тя вероятно би била 200 лв. на мегаватчас.

Бившият министър подчерта, че най-добрият момент за преговори за оборудването е бил изпуснат, а той е бил, преди да платим парите, за да можем да използваме интереса на руските партньори. „Още повече в сегашната ситуация, когато финансовото положение на „Росатом” е все по-тежко, на тях им липсва оборотен капитал за проектите в чужбина и биха имали интерес да го използват”, каза Трайков.