София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Африканските страни искат извинение от Тръмп

Американският президент отрича да е казвал подобни думи

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Организацията, представляваща африканските страни, поиска американският президент да се извини, след като ги нарече „вонящи дупки“, съобщи Би Би Си.

Мисията на групата във Вашингтон обяви, че са притеснени от "продължаващата и разрастваща се тенденция от страна на американската администрация да опетнява континента Африка и цветнокожите хора като цяло".  Те изразиха „шока, страха и възмущението си“ от факта, че САЩ не разбира африканците.

"Има сериозна нужда от диалог между администрацията на САЩ и африканските държави", смятат от групата на 54-те „крайно засегнати“ африкански държави.

Американският президент от своя страна отрича да е използвал такъв груб език относно африканските страни. Тръмп обяви,че езикът, които е използвал на срещата за имиграцията е бил труден, но думите, които му се приписват, не е казвал.

Припомняме, че в четвъртък Тръмп предизвика възмущението на международната общност с обидното си определение по отношение на Хаити и страните от Африка, когато по време на имигрантски съвет, попитал  защо някой ще иска в САЩ да идват имигранти от Хаити и африканските държави, които не са нищо повече от „вонящи дупки”.